Paus op de koffie bij Obama

Na zijn aankomst in Washington dinsdagavond en een goede nachtrust is paus Franciscus woensdagochtend (plaatselijke tijd) aangekomen in het Witte Huis. Samen met de Amerikaanse president Barack Obama gaf hij even later een toespraak in de tuin voor enkele duizenden toeschouwers. Beide leiders hamerden op het belang van de strijd tegen de klimaatopwarming.

Opvallend: Franciscus kwam in een bescheiden Fiat aan bij het Witte Huis. Onderweg begroette hij duizenden gelovigen die naar het Witte Huis afgezakt waren om er een glimp op te vangen van de 78-jarige kerkleider. De Argentijn werd als een staatshoofd ontvangen door president Obama en diens vrouw Michelle.

Obama bedankte Franciscus voor zijn "waardevolle hulp bij het herstellen van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba". Daarnaast toonde Obama zijn waardering voor de aandacht die de paus schenkt aan de bestrijding van klimaatverandering en armoede in de wereld. Ook de paus sprak over de klimaatverandering: hij had het over de "heilige verplichting om onze planeet te beschermen". Het probleem kan volgens hem niet meer naar de volgende generatie doorgeschoven worden.

Na de toespraken in de tuin zitten de paus en Obama samen om er onder vier ogen verder te praten over diverse kwesties. De paus blijft zes dagen in de Verenigde Staten. Na Washington reist hij nog naar New York en Philadelphia. Het is zijn eerste bezoek aan de VS.