CEO Volkswagen biedt ontslag aan

Volkswagen-CEO Martin Winterkorn heeft de toezichtsraad van het autoconcern zijn ontslag aangeboden na het milieuschandaal. Dat blijkt woensdag uit een mededeling van Winterkorn.

"Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Bovenal ben ik verbaasd dat wangedrag op dergelijke schaal mogelijk was binnen de Volkswagen Groep", klinkt het.

"Als CEO neem ik de verantwoordelijkheid op voor de onregelmatigheden die ontdekt zijn bij dieselmotoren en heb daarom de toezichtsraad mijn ontslag aangeboden als CEO van de Volkswagen Groep. Ik doe dit in het belang van het bedrijf, ook al ben ik me niet bewust van fouten door mijn toedoen."

Volkswagen heeft volgens Winterkorn "een nieuwe start" nodig, ook in termen van personeel. "Ik maak de weg voor deze verse start vrij met mijn ontslag."

Winterkorn benadrukt dat het "proces van opheldering en transparantie" moet verdergaan. "Dit is de enige manier om het vertrouwen terug te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat de Volkswagen Groep en zijn team deze zware crisis te boven zullen komen."

De toezichtsraad van Volkswagen zal alvast niet voor vrijdag over de opvolging voor Winterkorn beslissen, zo maakte toezichtsraadvoorzitter Berthold Huber woensdag bekend in Wolfsburg.