Frankrijk verkoopt schepen aan Egypte

Frankrijk gaat twee Mistral-oorlogsschepen verkopen aan Egypte. Oorspronkelijk waren de schepen bedoeld voor Rusland. Maar deze verkoop werd vorige week geannuleerd door de Franse Assemblée nationale. Dat heeft de kanselarij van president François Hollande woensdag gezegd. Egypte heeft woensdag ook 50 gevechtshelikopters aangekocht bij het Russische leger, zo bericht het Russische staatspersagentschap Tass.

Hollande en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi hebben een overeenkomst over de verkoop gevonden, luidde de mededeling. Financiële details werden er niet gegeven.

Compensatie Rusland

De twee oorlogsbodems waren in eerste instantie bedoeld voor Rusland. In 2011 tekenden Rusland en Frankrijk een overeenkomst voor de verkoop van de twee schepen voor 1,2 miljard euro. Maar vorige week stemde het parlement tegen de verkoop, vanwege de veronderstelde betrokkenheid van Rusland bij het conflict in Oekraïne. Als compensatie voor de afgesprongen deal betaalde Frankrijk 1 miljard euro aan Rusland.

‘Alligator’

Rusland deed zelf ook zaken met Egypte. Het Noord-Afrikaanse land kocht immers 50 gevechtshelikopters van het type Ka-52 ‘Alligator’ van de Russen. Dat vernam Tass bij diplomatieke en militaire bronnen. Ook hierover zijn er verder geen financiële details gekend.