Dossier Vluchtelingencrisis

Exclusief gesprek met Tante van Alan

In een exclusief interview met VTM NIEUWS roept de tante van Alan Kurdi op om de vluchtelingen te helpen. Tima Kurdi kan de foto van haar neefje niet meer aanzien, zegt ze aan VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. “Dit doet een oorlog met kinderen: ze achterlaten. Ze werden geboren tijdens de oorlog en sterven tijdens de oorlog. Die miljoenen vluchtelingen hebben echt hulp nodig.”

Alan Kurdi kwam drie weken geleden om het leven toen hij samen met zijn familie met een bootje vluchtte naar Griekenland. Het bootje kapseisde en Alan verdronk. Zijn lichaam spoelde aan op een strand in Bodrum, de foto’s ervan gingen de wereld rond. Alan werd hét gezicht van het drama dat deze vluchtelingencrisis is.

Waarom Alan en niet Aylan?

Iedereen leerde het jongetje kennen als Aylan Kurdi. Toch is de geboortenaam van de peuter Alan Shenu. Alan is een Koerdische naam, Aylan is de Turkse versie ervan. Gezien de gespannen situatie tussen Koerden en Turken, ligt de naamkeuze gevoelig. De achternaam Shenu gebruikt de familie zelf niet meer sinds ze vanuit Damascus via Kobane naar Turkije vluchtten.