Dossier Vluchtelingencrisis

EU-ministers keuren spreidingsplan goed

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben in Brussel het spreidingsplan voor de vluchtelingen goedgekeurd. Dat plan zorgt ervoor dat 120.000 vluchtelingen die zijn aangekomen in Hongarije, Italië en Griekenland worden verdeeld onder alle lidstaten.

Volgens het goedgekeurde spreidingsplan zal ons land de komende twee jaar 4465 vluchtelingen moeten opvangen. Duitsland moet voor meer dan dertigduizend plaatsen zorgen, Frankrijk voor veertienduizen. Het spreidingsplan werd door een grote meerderheid van de lidstaten goedgekeurd. Er was dus geen sprake van unanimiteit, wat nochtans wel het streefdoel was. Slovakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië stemden tegen, Finland onthield zich.

“Deze landen hadden hiervoor verschillende argumenten”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. Sommigen willen geen vluchtelingen opvangen en anderen zijn niet akkoord met het verplichte karakter van het plan. Hongarije is wat bijzonder. Zij hebben eigenlijk baat bij het spreidingsplan, maar zijn toch niet akkoord. Premier Orban wil niet dat Europa zijn land ziet als een grensstaat die zijn grenzen niet onder controle heeft.”

Morgenavond vindt in Brussel een speciale Europese Top plaats, met de staatshoofden -en regeringsleiders. Er zal onder meer besproken hoe de vluchtelingenstroom richting Europa kan worden vertraagd en hoe de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen van de buurlanden van Syrie en Irak kunnen worden verhoogd.