3 miljoen moslims lopen rond Kaäba

In Mekka in Saoedi-Arabië is vandaag de hadj van start gegaan. Meer dan drie miljoen moslims nemen dit jaar deel aan de pelgrimstocht. De hadj wordt dit jaar wel overschaduwd door het kraanongeval van tien dagen geleden, waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen.

Elke moslim die gezond is en het zich kan veroorloven, moet eenmaal in zijn leven de pelgrimstocht naar Mekka ondernemen. Vandaag lopen zo’n drie miljoen mensen zeven keer rond de Kaaba (zwarte steen).

Woensdag zullen vele gelovigen dan te voet van Mekka naar de berg Arafat trekken, waar de profeet Mohammed zijn afscheidstoespraak zou gegeven hebben. Donderdag is er dan het Offerfeest (Eid al-Adha).

De autoriteiten stellen alles in het werk om de hadj in goede banen te leiden. Meer dan 100.000 soldaten en politieagenten worden ingezet om de veiligheid van de pelgrims te verzekeren en elke politieke manifestatie tijdens de hadj te verhinderen. Ook de gezondheidsdiensten en civiele bescherming verkeren in hoge staat van paraatheid.