Boze studenten slaan kantoor kort en klein

In Guerrero, in Mexico zijn maandag tientallen boze studenten het hoofdkwartier van de procureur-generaal binnengestormd. Ze sloegen ramen en deuren in en braken bureaus af. De studenten willen zo de aanpak in de zaak rond de 43 vermiste en vermoedelijk vermoorde studenten aanklagen. Het is intussen bijna een jaar geleden dat de studenten voor het laatst gezien werden.

Op 26 september 2014 ontvoerden lokale agenten in de stad Iguala de jonge mannen en droegen ze over aan de criminele organisatie Guerreros Unidos. Verschillende bendeleden gaven toe de jongeren gedood te hebben en in brand te hebben gestoken. Dat bracht de nauwe banden in Mexico tussen politici, agenten en misdadige bendes onder de internationale aandacht.

Speurders troffen op een vuilnisbelt van Cocula en in een nabijgelegen rivier meer dan 63.000 sporen van lijken aan. Voor de analyse van de overblijfselen vergeleek het forensische instituut van Innsbruck het mitochondriale DNA met dat van familieleden van de studenten.

De familieleden van de ontvoerde studenten en een expertengroep van de Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie CIDH geloven niet in de officiële versie van de feiten. Volgens de commissie is het fysiek onmogelijk dat zoveel lijken in korte tijd bijna volledig verbrand zijn.