Opnieuw Republikein uit presidentsrace

De Republikein Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin, is niet langer kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Dat heeft hij maandag zelf meegedeeld. Walker is al de tweede Republikein die zich nog voor de start van de primaries heeft teruggetrokken.

Walker verklaarde tijdens een persconferentie in Madison, de hoofdstad van de staat Wisconsin, dat hij hoopt dat verschillende andere Republikeinse presidentskandidaten snel zijn voorbeeld zullen volgen. "Op die manier kunnen de kiezers focussen op een beperkt aantal kandidaten, die een positief en conservatief alternatief kunnen bieden aan de huidige koploper", aldus Walker. Daarbij verwees hij duidelijk naar Donald Trump, die volgens de peilingen de populairste Republikeinse presidentskandidaat is. "Dat is van fundamenteel belang voor de toekomst van onze partij en, nog belangrijker, voor de toekomst van het land", gaf hij nog aan. "Maar jammer genoeg is het debat afgegleden tot het niveau van de persoonlijke aanvallen."

De 47-jarige Walker gold als een van de rijzende sterren binnen de partij sinds 2011. Nadat hij zijn presidentskandidatuur bekendmaakte, lag hij zelfs even op kop in sommige peilingen. Maar door de opgang van Donald Trump en enkele zwakke prestaties tijdens debatten nam zijn aanhang snel af. 

Tien dagen eerder was ook Rick Perry, de gewezen gouverneur van Texas, al uit de presidentsrace gestapt. Er blijven nog altijd vijftien Republikeinse presidentskandidaten over.