Overgangspresident Burkina Faso is vrij

De overgangspresident van Burkina Faso, Michel Kafando, is opnieuw in volledige vrijheid gesteld door de coupplegers. Hij bevindt zich momenteel in de Franse ambassade in de hoofdstad Ouagadougou, zo heeft de Franse ambassadeur Gilles Thibault meegedeeld via Twitter.

Kafando werd woensdag, samen met overgangspremier Isaac Zida en minstens twee ministers, opgepakt door putschisten. De staatsgreep werd gepleegd door aanhangers van die de vorige president Blaise Compaoré, die in oktober vorig jaar - na 27 jaar aan de macht - moest opstappen door straatprotest.

Wegens de grote international druk werd Kafando vrijdag al "vrijgelaten", maar hij bleef wel onder huisarrest staan. Maar volgens de lokale media heeft de leider van de putschisten - generaal Gilbert Diendéré - intussen de handdoek in de ring geworpen en zijn excuses aangeboden. Nu blijkt Kafando ook niet langer onder huisarrest te staan. Er zijn nog geen berichten over een vrijlating van overgangspremier Isaac Zida.

De ommekeer in Burkina Faso kwam er na een zondag gesloten akkoord tussen president Macky Sall van Senegal, diens collega Thomas Boni Yayi van Benin en generaal Diendéré. Dat akkoord voorziet een terugkeer naar de democratie. In ruil daarvoor wordt onder meer amnestie beloofd aan de coupplegers. Ook krijgen de aanhangers van de vroegere president Blaise Compaoré de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen.