Volkswagen knoeit met uitstoot auto’s

De autobouwer Volkswagen riskeert in de Verenigde Staten een boete van zestien miljard euro, omdat het knoeit met de uitstoot van zijn auto’s. Er zit een toestelletje in de wagens dat de uitstoot beperkt, maar je kan dat uitschakelen om vlotter te rijden. De affaire kan een financiële ramp worden voor Volkswagen. Op de beurs is het aandeel al met 20% gekelderd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart.

De technologie werd ingeschakeld bij controles, zodat de wagens de uitstoot beperken en de milieunorm halen. Maar bij de dagelijkse ritten wordt het systeem uitgezet waardoor de wagen veel vervuilender is dan toegelaten. Bij enkele honderdduizenden auto’s werd toegepast. Het gaat onder meer om de Volkswagen Jetta, Golf, Beetle en Passat.

De directie van Volkswagen geeft het bedrog toe en verontschuldigt zich. “We nemen de vastgestelde overtredingen zeer ernstig. Ik betreur dat we het vertrouwen van onze klanten en het publiek hebben beschaamd.”

Of er ook geknoeid is met de milieutesten in Europa is nog niet duidelijk. De invoerder van Volkswagen in België zegt niet op de hoogte te zijn van problemen in ons land. De Duitse overheid start een onderzoek.