Dossier Griekse crisis

Tsipras lijkt nipt te winnen in exitpoll

Volgens een exitpoll die door verschillende Griekse televisiezenders gehouden werd, heeft het linkse Syriza zondag de vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland gewonnen. De partij van uittredend premier Alexis Tsipras zou 30,0 tot 34,0 procent van de stemmen hebben gehaald, het conservatieve Nea Dimokratia van Evangelos Meimarakis zou 28,5 tot 32,5 procent halen. Tussen 20 uur en 20.30 uur worden de eerste officiële uitslagen verwacht.

Dat de verkiezingen op een nek-aan-nekrace tussen Syriza en Nea Dimokratia zouden uitdraaien, was tijdens de campagne al duidelijk geworden. Bij de einduitslag is zelfs het kleinste verschil van groot belang, want de partij met de meeste stemmen krijgt een bonus van 50 parlementszetels.

De andere partijen die, alweer volgens deze ene exitpoll, de kiesdrempel van 3 procent hebben overschreden, zijn het extreemrechtse Gouden Dageraad (6,5 tot 8 pct), het centrumlinkse PASOK (5,5 tot 7 pct), de communistische KKE (5,5 tot 7 pct), het sociaalliberale To Potami (4 tot 5,5 pct) en de nationalistische Onafhankelijke Grieken (3 tot 4 pct). De van Syriza afgescheurde Volkseenheid flirt met de kiesdrempel, net als de Unie van Centristen.