Tsipras heeft er vertrouwen in

In Griekenland zijn de stemlokalen geopend. Het is voor de tweede keer in negen maanden tijd dat bijna tien miljoen Grieken een nieuw parlement kunnen kiezen. Waarnemers verwachten deze keer een spannende strijd tussen het linkse Syriza en het conservatieve Nea Dimokratia.

De meest recente peilingen geven het Syriza van Alexis Tsipras een kleine voorsprong op Nea Dimokratia, onder leiding van Evangelos Meimarakis. Maar geen enkele partij lijkt in de buurt van de absolute meerderheid te komen, waardoor de samenstelling van een nieuwe regering wel eens een lastige opdracht zou kunnen worden.

Bij de vorige verkiezingen in januari had Syriza nog 36,3 procent van de stemmen gehaald - goed voor 149 zetels op 300 - dankzij de belofte om een einde te maken aan het harde besparingsbeleid. Maar in juli heeft Tsipras na zes maanden onderhandelen met de eurolanden uiteindelijk toch een nieuw besparings- en hervormingsprogramma moeten slikken, in ruil voor 86 miljard euro aan financiële steun. Die opvallende bocht vormt de rechtstreekse aanleiding voor deze vervroegde verkiezingen.

Tsipras kreeg het nieuwe noodprogramma dankzij de steun van de andere partijen vlot door het parlement, maar zijn eigen Syriza raakte verdeeld en de premier verloor zijn meerderheid. De stembureaus blijven nog tot 18.00 uur Belgische tijd open. Meteen daarna zullen de eerste prognoses op basis van exitpolls worden verspreid. De eerste resultaten worden twee uur later verwacht.