Oktoberfest: de liters bier vloeien weer

In de Duitse stad München is het Oktoberfest van start gegaan. Het jaarlijkse bier- en worstenfestijn opende stipt op de middag in traditionele stijl, met het openbreken van het eerste vat door burgemeester Dieter Reiter. Het eerste literglas was voor de Beierse eerste minister Horst Seehofer. Verwacht wordt dat de 182ste editie van het zestien dagen durende festival zowat zes miljoen bezoekers zal trekken.

Op de eerste dag alleen al zouden maar liefst 400.000 bierliefhebbers naar München afzakken. Het belooft niet alleen een dorstlessend, maar ook een bijzonder kleurrijk gebeuren te worden. Menig bezoeker heeft zich voor de gelegenheid uitgedost in de traditionele klederdracht die handigheidshalve voorzien is op uitdijende bierbuiken: voor de mannen lederhosen en bretellen, voor de vrouwelijke fans van het gerstenat dirndljurken en doorgaans diep uitgesneden decolletés.

Oorsprong

De oorsprong van het grootste bierfestival ter wereld gaat terug tot de bruiloft van de toen toekomstige koning van Beieren, Lodewijk I, met Therese von Sachsen-Hildburghausen op 12 oktober 1810. Het volksfeest werd aanvankelijk in oktober gehouden, maar is in de loop der jaren vervroegd in de hoop iets beter weer af te dwingen. De plaatselijke economie vaart er alleszins wel bij want de jaarlijks zes miljoen bezoekers brengen telkens weer ongeveer een miljard euro in het laatje.

Vluchtelingen

Dit jaar is de situatie tijdens het festival echter iets gecompliceerder dan andere jaren. München wordt dezer dagen tegelijk overspoeld door vluchtelingen uit voornamelijk Syrië, Irak en Afghanistan, met de voorbije twee weekends telkens meer dan 20.000 nieuwe kandidaat-asielzoekers. Een en ander heeft de autoriteiten ertoe aangezet, maatregelen te nemen om die grote toestroom van mensen - festivalgangers én vluchtelingen - in goede banen te leiden. Zo probeert het Beierse bestuur beide groepen van elkaar gescheiden te houden om eventuele conflictsituaties te voorkomen. Dat is nodig, omdat de vele vluchtelingen voornamelijk uit moslimlanden komen en het niet gewoon zijn om op straat geconfronteerd te worden met stomdronken festivalgangers, luidt de redenering. Daarom onder andere worden de feestvierders eerder afgeleid naar de zuidelijke uitgang van het station, terwijl de vluchtelingen via de noordelijke uitgang het station verlaten.