Dossier Vluchtelingencrisis

Slovenen zetten traangas in aan grens

De Sloveense politie heeft vrijdagavond aan de grenspost van Harmica traangas ingezet tegen honderden vluchtelingen die vanuit Kroatië de grens wilden oversteken.

De asielzoekers probeerden op een brug, die in Harmica de grens tussen Kroatië en Servië vormt, een politiecordon te doorbreken. Omdat de spanningen na een uur nog altijd aanhielden, besliste de politie om hen met traangas uiteen te drijven. Volgens ooggetuigen bevonden zich ook heel wat kinderen onder de vluchtelingen.

De Sloveense premier Miro Cerar had vrijdag nog aangegeven dat Slovenië overweegt om de vluchtelingen te laten doorreizen naar West-Europa. "Als de druk van de vluchtelingen te groot wordt, zal Slovenië het instellen van routes of zogenaamde corridors bespreken met alle betrokken landen", zo klonk het in een mededeling.

Volgens de Sloveense autoriteiten zijn er vrijdag meer dan duizend vluchtelingen het land binnengekomen. Er hebben zich ook een zevenhonderdtal mensen verzameld aan de grenspost van Obrezje, 20 kilometer ten oosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Donderdag had Slovenië nog het spoorverkeer met Kroatië onderbroken, omdat zowat 150 vluchtelingen hadden geprobeerd om het land per trein binnen te komen.