Dossier Vluchtelingencrisis

Kroatië: "Kunnen toestroom niet aan"

De opvangcapaciteit in Kroatië is verzadigd. Dat zei de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic. Sinds woensdagochtend zijn meer dan 13.000 vluchtelingen in Kroatië aangekomen. "We hebben de grens gesloten want we worden geconfronteerd met een groot aantal aankomsten."

"We hebben tot op heden 13.000 vluchtelingen geregistreerd op het grondgebied van Kroatië", aldus de minister aan zender N1. "Dat cijfer wijst erop dat onze opvangcapaciteit verzadigd is."

"Ik moet benadrukken dat het onze plicht is hen te registreren volgens de Europese regels. Deze mensen kunnen de bescherming van Kroatië vragen. Het is momenteel ons belangrijkste doel de opvang te stabiliseren en hen te helpen die hulp nodig hebben en al daar zijn."

Volgens de Servische nationale televisie (RTS) zijn dertig bussen met vluchtelingen aangekomen in de nacht van donderdag op vrijdag in Sid, aan de Kroatische grens. Van daar vervolgen ze te voet hun route en steken ze de grens via velden over. De Kroatische autoriteiten beslisten donderdag om "tot nader order" zeven van acht grensovergangen met Servië te sluiten.