Tsunami-alarm na aardbeving in Chili

Chili, in Zuid-Amerika, is getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Het tsunami-alarm werd afgekondigd voor de hele kustlijn, maar ook voor Peru en Hawai. Zeker één miljoen mensen zwerden geëvacueerd. Er zijn ook zeker acht doden en verschillende gewonden.

Het epicentrum lag op zo’n 55 kilometer voor de Chileense kust, maar de aardbeving werd gevoeld tot in de hoofdstad Santiago. “Dat is toch wel op zo’n zes uur rijden”, vertelt Ise De Smet, een Vlaamse in Santiago aan QMusic. “Vlakbij het epicentrum is de elektriciteit uitgevallen en is er geen telefoonverbinding. Je voelt wel dat de gebouwen in Chili zodanig gemaakt zijn dat ze goed meegaan met de beving.

Golven tot vier meter

De stad Coquimbo werd getroffen door golven van vier meter hoog. Volgens de burgemeester staan grote delen van de stad onder water. In andere kuststeden zoals Valparaiso of Concon waren de golven minder hoog.

Zwaarste in vijf jaar

Het gaat om de zwaarste aardbeving in Chili in vijf jaar. In februari 2010 werd het land getroffen door een beving van 8,8 op de schaal van Richter. Toen vielen er 520 doden.