Dossier Vluchtelingencrisis

Hongarije wil ook grens Kroatië dicht

Na de bouw van een omstreden afsluiting aan de grens met Servië wil Hongarije nu ook zijn grens met EU-buurland Kroatië tegen vluchtelingen afschermen. "We zullen ook hekwerk moeten plaatsen aan de Kroatische grens", zei Orban in een interview met de krant Die Welt, dat donderdag verschijnt. "Die route wordt de laatste tijd veel gebruikt door mensensmokkelaars". De Kroatische regering heeft vanaf donderdag alle vluchtelingen een vrije doorgang beloofd op hun weg naar het westen van Europa. Een dag eerder had Boedapest aangekondigd dat er nog een afsluiting komt aan de grens met EU-buurland Roemenië.

Orban sprak zich opnieuw uit tegende verplichte vluchtelingenquota voor de lidstaten van de EU, omdat die indruisen tegen de "vitale belangen" van alle EU-landen. Hij omschreef het quotasysteem als een probleem op zich. "Europa begrijpt niet hoe mensen denken. Als vluchtelingen in het Midden-Oosten horen dat Europa quota invoert, begrijpen ze dat als een uitnodiging om af te komen".

Ontgoocheld reageerde Orban op de bedreiging van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, dat Hongarije financiële middelen van de EU zou afgenomen worden, indien de verplichte quotaregeling niet wordt aanvaard. "Dat is de toon van bruut machtsgebruik".