Vakantiekamp eindigt in mineur

Wat voor 2.000 Belgische jongeren een feestweek moest worden aan de Frans-Atlantische kust, is een nachtmerrie geworden. Zij namen er deel aan ‘Le Village du Soleil’ in Naujac-sur-Mer, waar een week lang optredens, surfsessies en strandfeestjes op het programma stonden. Maar het noodweer en de volgens de deelnemers gebrekkige organisatie strooiden roet in het eten.

Van 12 tot 19 september zouden 2.000 deelnemers hun intrek nemen in ‘Le Village du Soleil’, een organisatie van ‘Route du Soleil’, de bekende liftwedstrijd naar de zon. In het dorpje Naujac-sur-Mer werd voor deze ‘Belgische kolonie’ een week lang optredens, feestjes en surfsessies georganiseerd.

Noodweer

Maar voor de meeste deelnemers is het feestelijk avontuur vroeger geëindigd en in mineur. Noodweer deed verschillende podia en tenten instorten of wegwaaien. Met heel wat schade tot gevolg.

“De eerste dagen was het hier al stevig aan het stormen”, vertelt deelneemster Anna Van den Driessche vanuit Frankrijk aan VTM NIEUWS. “Maar gisteren kwam de zwaarste storm van de hele week, met windsnelheden tot 9 beaufort.”

“Het werd een kleine ramp”, dixit Van den Driessche, en dat voornamelijk door een gebrekkige organisatie. “De organisatie was totaal niet voorbereid op dit noodweer. Eerst was er sprake van onderdak, maar uiteindelijk bleek daar niet genoeg plaats te zijn voor iedereen. Tenten waaiden weg en liepen onder water, heel wat mensen verloren spullen, …”

Feesttent stort in

Ook de grote feesttent in het dorp stortte in. “Dat gebeurde tijdens het ontbijt. Maar gelukkig kon iedereen op tijd ontkomen.” Uiteindelijk wilden de meeste vakantiegangers gewoon vertrekken. “Veel mensen hebben geen onderdak meer, doordat hun tent is weggewaaid of compleet stuk is. Sommigen zijn al vertrokken met hun eigen wagen of al liftend.”

Om de andere deelnemers de kans te geven naar huis te vertrekken, heeft de organisatie vanavond bussen ingelegd. Daarmee vertrekken vanavond 500 deelnemers naar België, drie dagen eerder dan voorzien.