Dossier Vluchtelingencrisis

Syrisch paspoort voor Mark Rutte

De Nederlandse journalist en oorlogscorrespondent Harald Doornbos heeft naar eigen zeggen voor het eerst het bewijs geleverd dat vluchtelingen een vals Syrisch paspoort kunnen kopen. Doornbos liet in Noord-Syrië voor 825 dollar een Syrisch paspoort en identiteitskaart maken voor niemand minder dan Mark Rutte, minister-president van Nederland. Met een foto van Rutte werden de valse papieren, waarop Rutte de naam ‘Malek Ramadan’ kreeg, aangemaakt.

Doornbos moest naar eigen zeggen één telefoontje doen om aan het paspoort te komen, zo schrijft hij zelf in ‘Nieuwe Revue’. Bijna twee dagen later had hij het valse paspoort voor Mark Rutte in handen. Daarop krijgt Rutte de naam ‘Malek Ramadan’. Doornbox kon zelf de naam en de foto voor op het paspoort en op de identiteitskaart kiezen. “Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer van één van de vele paspoortvervalsers”, schrijft Doornbos. Omgerekend kostten de nieuwe papieren Doornbos 750 euro.

Doornbos waarschuwt in zijn artikel ook voor het gevaar dat deze valse paspoorten met zich meebrengen. "Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers van het Assad-regime in handen van soennitische rebellen. Die verkopen de paspoorten aan iedereen die daarvoor wil betalen."

Op die manier kan iedereen die er wat geld voor over heeft, Europa binnenkomen met een vals Syrisch paspoort. Vluchtelingen uit Syrië worden in Europa erkend als oorlogsvluchtelingen en kunnen dus bijna altijd rekenen op asiel. "Met een valse identiteit zal het nog veel lastiger worden om terroristen te traceren en aanslagen te voorkomen”, zegt Doornbos.