Dossier Vluchtelingencrisis

"Westen moet steun aan terreur stoppen"

In een interview aan de Russische televisie heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd dat het Westen moet stoppen met de terroristen in zijn land te steunen. “Als je bezorgd bent om de vluchtelingen, stop dan de steun aan de terroristen”, zei Assad, die “een stap voorwaarts” wil nemen voor de toekomst van Syrië.

“Het is alsof het Westen met het ene oog huilt om de vluchtelingen en tegelijk het andere oog gebruikt om met een machinegeweer op ze te mikken”, zei Assad in het interview dat door de Russische televisie gedubt is. “Ze steunen de terroristen van in het begin, toen het Westen het nog een ‘vredevolle opstand’ noemde. Nu zijn het terroristen zoals Islamitische Staat of Al-Nusra, maar wel door toedoen van de Syrische overheid.”

“Als het Westen niet stopt met deze propaganda, zullen de vluchtelingen blijven toestromen”, aldus Assad. “Het gaat er niet om of het Westen de vluchtelingen accepteert of uitnodigt. Het gaat er om hoe het Westen omgaat met de oorzaak van het probleem. Als je bezorgd bent om de vluchtelingen, stop dan de steun aan de terroristen.”