Charlie Hebdo: ophef rond cartoon Aylan

Het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft in zijn meest recente uitgave een cartoon gepubliceerd over Aylan, de Syrische peuter die vorige maand verdronk en aanspoelde aan de Turkse kust. De cartoons zorgen voor heel wat ophef op sociale media.

Op de cartoon is de peuter te zien met het opschrift: “zo dicht bij zijn doel”. Op de achtergrond staat er een billboard met de boodschap: “Aanbieding! Twee kindermenu’s voor de prijs van een”.

“Moslimkinderen zinken”

Wat verder in het blad staat een prent van een man die over water loopt met het opschrift: “Het bewijs dat Europa christelijk is. Christenen lopen over water, moslimkinderen zinken”.

Ophef

Op Twitter is een golf van verdeelde reacties ontstaan. Volgens velen zijn de cartoons beledigend. Anderen vinden dat de kritiek gericht is op de manier hoe het westen met de vluchtelingencrisis omgaat.

Laurent ‘Riss’

De cartoons komen acht maanden na het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De spotprenten zijn getekend door Laurent ‘Riss’ Sourisseau, die sinds de aanval voortdurend beveiligd wordt door gewapende politieagenten.