7 doden bij lawine in Franse Alpen

Zeven bergbeklimmers zijn dinsdagmiddag door een lawine in het Massif des Ecrins in de Franse Alpen om het leven gekomen. Eerder was er sprake van vijf doden, maar de lokale overheid stelde het dodencijfer later bij. Volgens de prefectuur van de Départements Hautes-Alpes worden mogelijk nog alpinisten vermist. Het gaat om vier Duitsers en drie Tsjechen. Een Duitse bergbeklimmer liep verwondingen op.

De lawine deed zich voor op de Dôme de neige des Écrins (4.015 meter), een berg die erg populair is bij de klimmers wegens zijn gemakkelijke bereikbaarheid. De slachtoffers waren onderweg in drie groepen, die volgens de prefectuur telkens met touwen aan elkaar waren vastgesnoerd. Volgens de weerdiensten was het weer normaal en naast een beetje lichte sneeuwval waren er geen bijzondere opmerkingen. De lawine zou begonnen zijn op 3.900 tot 4.000 meter hoogte.

De reddingsdiensten hebben momenteel twee helikopters gestuurd, een derde is volgens prefect Pierre Besnard onderweg naar de plaats van het ongeval. Naast een tiental gendarmes waren ook speurhonden en medische ploegen ter plekke.

Het gaat om één van de meest dodelijke lawines in Frankrijk. Op 25 januari waren zes bergbeklimmers omgekomen in het natuurpark Queyras, eveneens in de Alpen, en op 1 april vonden drie anderen de dood in het Massif des Ecrins.

Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Belgen betrokken zijn.