Dossier Vluchtelingencrisis

Pas op 8/10 stemming over spreidingsplan

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben maandagavond geen unaniem akkoord gevonden over de spreiding van 120.000 asielzoekers. Er is wel een voldoende grote meerderheid om het verplichte spreidingsplan door te drukken tegen de wil van de dwarsliggende Oost-Europese lidstaten. Als zij niet bijdraaien, volgt op 8 oktober een stemming.

De Duitse ministers Thomas de Maizière kondigde maandag in de vooravond een "principeakkoord" over het spreidingsplan aan. Na afloop van de vergadering bleek dat niet alle lidstaten zich achter het plan kunnen scharen, maar dat het wel voldoende steun heeft om het tijdens een stemming door te drukken.

"De landen uit Oost-Europa die blijven dwarsliggen, krijgen nog tot 8 oktober de tijd om bij te draaien", zegt een topdiplomaat. "Doen ze dat niet, dan wordt het spreidingsplan met een gekwalificeerde meerderheid goedgekeurd." Dat betekent concreet dat alle lidstaten door de beslissing gebonden zullen zijn en aan de verplichte quota moeten deelnemen. Staatssecretaris Theo Francken blijft het "enorm betreuren" dat de 28 lidstaten niet unaniem achter het spreidingsplan staan. Maar indien nodig wordt er gestemd, bevestigt hij.

Druk op overleg

De discussie over de spreiding verloopt moeilijk omdat er een duidelijke breuklijn bestaat tussen de landen die wel vluchtelingen willen opnemen en landen die dat niet willen. Duitsland gaf gisteren een duidelijk signaal aan de rest van Europa door haar grenzen te controleren en dus te sluiten, wat ingaat tegen de Schengenakkoorden. Na Duitsland volgden ook Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Nederland. Dat zette extra druk op het overleg dat vandaag gepland stond.