Dossier Vluchtelingencrisis

Meer Europese landen sluiten grenzen

Nederland gaat ook controles uitvoeren aan de grenzen. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Dijkhoff deze middag meegedeeld. Duitsland besloot gisteren al om met onmiddellijke ingang grenscontroles uit te voeren om de grote stroom aan vluchtelingen tegen te houden. Vandaag volgden ook Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk. Daarmee staat het Schengen-akkoord, dat vrij verkeer van personen en goederen in Europa toelaat, op losse schroeven. Ook ons land denkt aan mogelijke controles, als de situatie daar om zou vragen.

Duitsland voerde zondagavond met onmiddellijke ingang grenscontroles in aan de Duits-Oostenrijkse grens. Daarmee brak de Duitse regering het Schengen-akkoord akkoord open. De afgelopen twee weken zijn 63.000 vluchtelingen aangekomen in München, de hoofdstad van de deelstaat Beieren, die grenst aan Oostenrijk. 2.100 agenten moeten de grens met Oostenrijk bewaken. In navolging van Duitsland hebben ook Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk vandaag grenscontroles ingevoerd. In Oostenrijk wordt zelfs het leger ingeschakeld om de politie bij te staan.

“Strenge controles aan Duitse grens”

Heel wat Europese landen houden sinds vanmorgen opnieuw strengere controles aan de grens. Duitsland sloot gisteravond al de grens met Oostenrijk. “Er wordt zeer strikt gecontroleerd,” zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp. “De laadruimtes van de vrachtwagen worden gecheckt en er wordt ook in de auto’s gekeken of er geen vluchtelingen binnengesmokkeld worden.”

Ook het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland werd een tijdje stilgelegd. “De meeste treinen rijden vandaag wel terug, maar naar München rijden geen treinen. Daar zijn vandaag nog geen vluchtelingen toegekomen.”

De vraag rijst hoe lang de Duitsers de grenscontroles nog kunnen volhouden. “Wie het Schengen-akkoord breekt, kan officieel maar 30 dagen grenscontroles uitvoeren. Maar het is nog niet duidelijk hoe lang dit effectief zal duren.”