Dossier Vluchtelingencrisis

EU: "militaire acties tegen mensensmokkel"

Europa grijpt vanaf begin oktober naar militaire middelen in de strijd tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Dat zijn de EU-lidstaten maandag overeengekomen, melden Europese bronnen. Het gaat om de tweede fase van de EU-plannen om nieuwe drama's met bootvluchtelingen te voorkomen.

Op dit moment zijn al vier schepen en een duizendtal manschappen actief binnen EU Navfor Med, de Europese missie op de Middellandse Zee. Voorlopig is hun bevoegdheid beperkt tot het in de gaten houden - vanuit de internationale wateren - van de criminele organisaties die dagelijks migranten in gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen.

Dat takenpakket wordt nu fors uitgebreid. Vanaf oktober zouden Europese oorlogsschepen de toestemming krijgen om vaartuigen van mensensmokkelaars te betreden, te doorzoeken, in beslag te nemen en te laten omkeren. Ze zullen ook mensen kunnen arresteren, weliswaar steeds op voorwaarde dat ze niet in Libische wateren komen.

Er zijn wel extra middelen nodig. Er is sprake van de nood aan zeven extra fregatten, waarvan minstens sommige uitgerust moeten zijn met medische installaties, helikopters, onderzeeërs en drones. Woensdag komen de generale staven van de lidstaten samen om hun bijdragen samen te leggen.

De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kondigde eerder deze maand al aan dat hij werkt aan een voorstel om het fregat Leopold I richting Middellandse Zee te sturen. Het zou een maand deelnemen aan EU Navfor Med, waarna het eventueel nog kan doorvaren naar de Perzische Golf voor de strijd tegen terreurgroep IS.