Noodtoestand na branden in Californië

De bosbranden in Californië breiden weer gevaarlijk uit en dus heeft gouverneur Jerry Brown zondag de noodtoestand uitgeroepen. Ruim 17.000 mensen kregen al het bevel hun huis te verlaten, bericht USA Today. Meer dan 9.000 gebouwen zijn bedreigd. De brandweer is met duizenden manschappen in de weer om twee grote brandhaarden in het noorden van de Amerikaanse deelstaat te blussen.

In Lake County, op zo'n 120 kilometer ten noorden van San Francisco, werden verschillende stadjes geëvacueerd. Sommige inwoners kregen maar enkele minuten de tijd om hun spullen en huisdieren te verzamelen en te vluchten. Honderden huizen zijn al vernield, maar omdat het vuur nog in alle hevigheid woedt is het moeilijk een balans op te maken. Vier brandweerlui liepen bij de bluswerken verwondingen op.

De andere brandhaard, op zo'n 170 kilometer ten oosten van San Francisco, vernielde minstens 80 huizen. Wegens de extreme hitte en jarenlange droogte breiden de vlammen sneller uit dan ooit. Ook het Kings Canyon Nationaal Park, met de wereldberoemde sequioa-bomen, is bedreigd. In totaal ging al zo'n 163 vierkante kilometer in vlammen op.