Dossier Vluchtelingencrisis

Duitsers sluiten Oostenrijkse grens

Nadat Duitsland gisteren besliste om opnieuw grenscontroles in te voeren aan de grens met Oostenrijk, zijn er vannacht files ontstaan aan de grensposten. Op de autosnelweg A8 aan de grensovergang bij Bad Reichenhall stond er vanochtend zo'n 3 kilometer file en op de A3 bij Passau bedraagt de file zelfs 6 kilometer.

Duitsland heeft zondagavond met onmiddellijke ingang opnieuw grenscontroles ingevoerd om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. Het land kan de grote vluchtelingenstroom niet meer aan en breekt daarom het Schengen-akkoord, dat vrij verkeer tussen de lidstaten toelaat. De afgelopen twee weken zijn 63.000 vluchtelingen aangekomen in München, de hoofdstad van de deelstaat Beieren die grenst aan Oostenrijk.

2.100 agenten worden naar de grens met Oostenrijk gestuurd om de controles uit te voeren. Ook het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland werd gisteren stilgelegd, maar vanochtend om 7 uur reden er opnieuw treinen. Alleen tussen Salzburg en München ligt het treinverkeer voorlopig nog stil.

"Hulpvaardigheid niet op proef stellen"

Een drastische beslissing van Duitsland om de grenzen te sluiten. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie zegt dat het Schengenakkoord op die manier zwaar onder druk komt te staan. En dat aan de vooravond van een Europese bijeenkomst in Brussel over de spreiding van de asielzoekers. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse zaken is er voorlopig geen andere manier.