Kraan valt op moskee in Mekka: 107 doden

In Saudi-Arabië is een bouwkraan op de Grote Moskee in Mekka gevallen. Daarbij vielen 107 doden en 238 anderen raakten gewond. De kraan is eigendom van de familie van Bin Laden. Een kleine storm zou ze hebben doen omvallen. Over twee weken start de jaarlijkse Hajj, die gaat gewoon door.

Het ongeluk gebeurde gisteravond tijdens het gebed bij zonsondergang. Arabische zenders toonden beelden van puin, bloed en lijken. Hoeveel volk er precies was, is niet duidelijk. Over twee weken start wel de Hajj, de traditionele bedevaart naar Mekka en één van de vijf zuilen van de Islam. De stad ontvangt dan meer dan een miljoen gelovigen.

Door die grote drukte tijdens de Hajj vielen de afgelopen jaren al verschillende doden in de Grote Moskee. Die werd daarom verbouwd, waardoor er ook verschillende bouwkranen rond stonden.

Het weer in de regio is de laatste dagen zeer onrustig. Zo woedde er in Saoedi-Arabië een zandstorm. Op amateurbeelden die gisteren enkele minuten voor het ongeluk zijn gemaakt is ook te zien hoe krachtig de wind is.