Lidl betaalt boeren meer voor hun melk

Na het massale boerenprotest wegens de sterk gedaalde melkprijzen gaat de Duitse discounter Lidl de Duitse boeren meer betalen voor hun melk. Vanaf 1 oktober zullen we de inkoopprijzen voor conventionele drinkmelk duidelijk optrekken, maakte Lidl vrijdag bekend. De Duitse boerenbond DBV had eerder gemeld dat Lidl de inkoopprijs met vijf cent per liter zou optrekken. Lidl wil zelf geen commentaar kwijt over de precieze verhoging, wegens "concurrentieoverwegingen".

"Dit signaal van Lidl is een verdere stap om, gezien de gespannen situatie op de landbouwmarkten, onze melkproducenten te ondersteunen", aldus DBV-voorzitter Joachim Rukwied. Nu komt het er volgens hem op aan dat ook andere levensmiddelenretailers dit voorbeeld volgen. Rukwied verwacht dat ook voor andere zuivelproducten een overeenkomstig gevoel van verantwoordelijkheid zal volgen.

Door de wereldwijde overproductie zijn de prijzen die de melkproducenten krijgen ingestort. Volgens de Duitse sectorvereniging BDM is de melkprijs in Duitsland sinds eind 2013 gedaald van 41 naar 28 cent per liter.