Abbott vergeet micro en komt in opspraak

De Australische premier Tony Abbott en zijn minister van Immigratie Peter Dutton zijn in opspraak gekomen nadat ze gelachen hebben met de klimaatopwarming. Op een moment dat ze dachten dat er geen microfoons waren, grapten de twee over de stijging van de zeespiegel.

“Tijd betekent niets wanneer het water bijna aan je deur staat”, zei Dutton over de bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea. Waarop Abbott smakelijk moest lachen. Pas wanneer collega-minister Scott Morrison de twee op de microfoon wees die boven hun hoofd hing, deden de twee er het zwijgen toe.

“It’s like Cape York time”, zei Dutton aanvankelijk tegen Abbott, waarmee hij bedoelde dat de vergaderingen te laat startten. “We had a bit of that up in Port Moresby”, was het antwoord van Abbott. Daarmee verwees hij naar de klimaatconferentie waarop hij aanwezig was in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.

“Tijd betekent niets wanneer het water bijna aan je deur staat”, aldus Dutton. Abbott moest smakelijk lachen om de opmerking van Dutton. Maar op het moment wanneer Scott Morrisson, een andere minister, opmerkt dat er een microfoon boven hen hangt, stoppen de drie hun conversatie. Achteraf wilden ze geen commentaar kwijt over hun opmerkingen. “Het was een privé-conversatie”, zei Dutton.