Dossier Vluchtelingencrisis

Denemarken legt treinen opnieuw stil

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben honderden vluchtelingen vanuit Duitsland de boot genomen naar Zweden, om er asiel aan te vragen. Het treinverkeer op de lijn tussen Duitsland en Denemarken werd opnieuw stilgelegd. In Oostenrijk kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw 2.000 mensen aan.

Honderden mensen namen donderdag de ferry vanuit Kiel en Rostock aan de Duitse Oostzee, met bestemming Zweden. Op die manier omzeilen ze Denemarken, dat hen de toegang tot hun favoriete asielland blokkeert. Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken, op de zogenaamde Vogelfluglinie ligt opnieuw stil, maar de grens is wel open. Het treinverkeer zou nog de hele dag onderbroken zijn, aldus een woordvoerster. Heel wat asielzoekers geven dan ook de voorkeur aan de boot. Ze worden vrijdagochtend in Zweden verwacht.

In Oostenrijk kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan 2.000 migranten aan. Dat gebeurde bij Nickelsdorf, aan de grens met Hongarije. Er zouden nog eens duizend mensen onderweg zijn. Ze reizen per trein tot aan de grens en steken die dan te voet over. De meeste migranten willen uiteindelijk naar Duitsland doorreizen. Sinds afgelopen zaterdag kwamen in München al zowat 40.000 mensen aan.