"Rusland stuurt wapens naar Syrië"

Het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad krijgt wel degelijk militaire steun van Rusland. Dat schrijft de Russische krant Kommersant op gezag van hoge militaire bronnen. Rusland zou onder meer handvuurwapens, mortieren, pantservoertuigen en vrachtwagens aan de Syriërs leveren. De leveringen krijgen forse kritiek van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten kijken "bezorgd" naar het toenemend engagement van Rusland voor het regime van Assad. Washington had het Kremlin onlangs nog gewaarschuwd voor actieve tussenkomst in de Syrische burgeroorlog. Rusland, daarentegen, heeft al herhaaldelijk gezegd dat het nooit een geheim heeft gemaakt van de jarenlange contracten voor wapenleveringen aan Syrië. Bovendien zijn in Syrië militaire adviseurs aan de slag.

De militaire samenwerking met Syrië is legitiem, zei de directeur van het wapenbedrijf Rosoboronexport, Anatoli Issajkin. "Alle wapens zijn enkel voor de grensbewaking en de strijd tegen het terrorisme bestemd", zei hij in de krant. Westerse waarnemers waarschuwen dat het door Rusland geleverde oorlogsmateriaal in de burgeroorlog ook tegen rebellen van de "gematigde oppositie" kunnen ingezet worden. Het regime van Assad beschouwt hen als "terroristen". Het is ook erg onduidelijk uit wie die gematigde jihadisten precies bestaan.