Nieuwe mensensoort ontdekt

In Zuid-Afrika hebben wetenschappers een nieuwe mensensoort ontdekt. Deze ontdekking zal volgens de onderzoekers een enorme invloed hebben op de huidige opvatting rond onze menselijke voorouders. De nieuwe mensensoort is de Homo Naledi gedoopt, naar de vindplaats in Zuid-Afrika. Dat meldt National Geographic.

De onderzoekers vonden de resten van de nieuwe menssoort terug in de Rinsing-Stargrot, 50 kilometer noordwesten van Johannesburg. Het gaat om resten van een volwassen man van 1,50 meter en 45 kilogram. Volgens de onderzoekers gaat het om één van de primitiefste mensachtigen die ooit gevonden is.

De Homo Naledi, wat ster betekent, heeft een klein brein, vergelijkbaar met de grootte van een sinaasappel, en kromme vingers zoals een aapachtige. Wel heeft hij voeten die nauwelijks te onderscheiden zijn van die van ons, de Homo Sapiens.

In totaal hebben de onderzoekers resten van 15 Homo Naledi’s gevonden, goed voor 1.550 botresten van zowel jonge kinderen als oudere volwassenen. De wetenschappers vermoeden dat ze daar zijn neergelegd als afscheidsritueel.

Volgens de eerste onderzoeken, wordt de Homo Naledi op basis van zijn primitieve fysieke kenmerken gesitueerd tussen 1,9 miljoen en 400.000 jaar geleden. Tegelijk dus met de Homo Erectus. Maar dat de resten zo goed bewaard zijn gebleven, kan wijzen op een jonge mensensoort, zo’n 100.000 jaar oud.

Afbeelding: National Geographic