Dossier Vluchtelingencrisis

Denemarken sluit snelweg en spoor

In Denemarken is zowel de autosnelweg als de spoorverbinding vanuit Duitsland gisteren afgesloten. Reden is de grote toestroom aan vluchtelingen. De vluchtelingen komen vanuit Duitsland en willen door Denemarken naar Zweden trekken, omdat daar de asielregels veel soepeler zijn. Intussen wordt het treinverkeer langzaam hervat. De meeste vluchtelingen willen zich niet in Denemarken als asielzoeker laten registreren, maar willen verder reizen naar Zweden, dat een minder streng asielbeleid voert.

Gisteren beliste de Deense politie een deel van de E45 tussen Padborg (Zuid-Jutland), vlak over de Duitse grens, en het 300 kilometer verderop gelegen Kopenhage, af te sluiten. De snelweg wordt gebruikt door honderden vluchtelingen die naar Zweden willen trekken en daarom proberen om Denemarken te voet te doorkruisen.

De Deense politie zegt hun doorreis naar Zweden niet te kunnen verhinderen. "Onze prioriteit is nu om hun leven te beschermen, en ervoor te zorgen dat niemand schade oploopt", verklaarde Jens Henrik Hojbjerg, hoofd van de Deense politie. Het is nog niet duidelijk wanneer de versperringen weer worden opgeheven.

Treinverkeer hervat langzaam

Het Scandinavische land had eerder al het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken stilgelegd vanwege de grote toestroom van asielzoekers. In de nacht van dinsdag op woensdag waren zowat driehonderd vluchtelingen in Rodby aangekomen via de veerverbinding met het Duitse Puttgarden. Met die ferry worden ook treinen overgevaren.

Zo werden gisteren minstens twee treinen met 340 vluchtelingen tegenhouden in Rødby. Na lange onderhandelingen ging een honderdtal mensen overstag om toch in Denemarken te blijven. De zowat 240 anderen stapten later ook van de trein, zonder tussenkomst van de politie.

Ondertussen wordt het treinverkeer langzaam hervat. Volgens de Deense spoorwegmaatschappij DSB zullen er in de loop van de dag opnieuw treinen de grens oversteken tussen het Duitse Flensburg en Padborg. Ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen.