IS eist losgeld voor Noor en Chinees

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een Noor en een Chinees gegijzeld en eist nu losgeld in ruil voor hun vrijlating. Dat blijkt uit de laatste editie van het IS-propagandamagazine Dabiq.

IS richt zich in het blad tot iedereen "die losgeld zou betalen voor de vrijlating en de overbrenging" van de twee mannen die, aldus de terreurgroep, "te koop" zijn. Er werd ook een foto van de beide gegijzelden gepubliceerd. Verder wordt ook een Iraaks telefoonnummer vermeld, waarop contact kan worden opgenomen met de gijzelnemers.

Wanneer de twee mannen ontvoerd werden, is niet vermeld. Maar volgens de regering van Noorwegen is de Noorse gijzelaar, een man van in de veertig, al in januari gevangengenomen.

"Dit is een ernstige en ingewikkelde zaak", zo reageerde de Noorse eerste minister Erna Solberg. "Het is onze opdracht om al onze burgers veilig terug te brengen naar Noorwegen", verklaarde ze. Solberg benadrukte wel dat Noorwegen "geen losgeld betaalt", omdat dit andere Noren in gevaar zou kunnen brengen