Juncker wil snelle verdeling asielzoekers

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft tijdens zijn State of the Union de Europese lidstaten opgeroepen tot meer eenheid in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Tegen nu maandag wil hij een akkoord over de herverdeling van 160.000 asielzoekers die aankomen in Griekenland, Italië en Hongarije. Momenteel vindt het debat nog plaats, dat u rechtstreeks kan volgen.

Voor Juncker was het zijn eerste State of the Union, sinds hij na de verkiezingen van mei 2014 Commissievoorzitter werd. Juncker opent zo het politieke jaar in Europa en licht ook zijn verdere beleid toe, waarin de vluchtelingencrisis centraal staat.

Maandag lekte al een verdeelsleutel uit, waarmee Juncker de vluchtelingen in Europa wil verdelen onder de Europese lidstaten. Tegen 14 september wil hij daarover nu een akkoord. Juncker hamert op de solidariteit, “want momenteel ontbreekt het aan Unie in de Europese Unie”, zegt hij. 

De commissievoorzitter brak meteen ook een lans voor een sterkere bewaking van de Europese buitengrenzen. Hij kondigde aan dat zijn Commissie voorstellen op tafel zal leggen om Frontex te versterken tot een volwaardige Europese grens- en kunstwacht.