Dossier Vluchtelingencrisis

"Toestroom is maar begin van exodus"

De huidige toename van het aantal vluchtelingen in Europa is maar het begin van een "exodus" die nog jaren dreigt aan te houden. Dat heeft Europees president Donald Tusk maandagavond verklaard.

"De huidige emigratiegolf is geen eenmalig incident, maar het begin van een ware exodus. Dat betekent dat we nog vele jaren met dit probleem te maken zullen hebben", verklaarde Tusk tijdens een bezoek aan het Bruegel Institute, een Europese denktank in Brussel.

"Het is dus zeer belangrijk om te leren hoe we met die crisis om moeten gaan, zonder de schuld op elkaar af te schuiven", aldus de voorzitter van de Europese Raad. Tusk riep de 28 Europese lidstaten op om hun meningsverschillen over het onderwerp opzij te zetten.

De Poolse politicus verwees verder nog naar de emoties die de foto van de driejarige Aylan, de jongen die dood aanspoelde op een Turks strand, had losgemaakt. "We moeten ons niet schamen voor onze emoties", zo klonk het. "Mededogen is een van de fundamenten van solidariteit. Maar om anderen te kunnen helpen, moeten we tegelijkertijd ook pragmatisch zijn."

Eerder had ook Staffan de Mistura, de VN-bemiddelaar voor Syrië, al gewaarschuwd dat het aantal Syrische vluchtelingen in Europa alleen maar verder zal toenemen als er geen oplossing wordt gevonden voor het conflict.