Piloten Lufthansa staken dag langer

De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben in het reeds anderhalf jaar aanslepende tariefconflict hun stakingsactie uitgebreid naar woensdag. Na de langeafstandsvluchten van dinsdag is het woensdag de beurt aan de korte en middellange afstandsvluchten. Dat deelde de vakbond Vereinigung Cockpit maandagavond mee. Daarmee wordt de druk op de luchtvaartmaatschappij verhoogd over pensioenkwesties en de toekomstige ondernemingsstructuur.

Voor maandag en dinsdag had Lufthansa na de eerste stakingsaankondiging slechts 84 langeafstandsvluchten moeten afzeggen. Met de hulp van vrijwillige bemanningen en helpende piloten uit het management kan de grootste Europese luchtvaartmaatschappij meer dan de helft door de staking bedreigde langeafstandsvluchten toch aanbieden.

Maandagavond werden 84 overzeese vluchten van en naar Frankfurt, München en Düsseldorf definitief geschrapt. De eerste toestellen bleven al aan de grond staan. Lufthansa wil zoveel mogelijk passagiers van die vluchten overboeken naar andere luchtvaartmaatschappijen.

Over de gevolgen van de bijkomende stakingsdag van woensdag is er voorlopig geen nieuws. Lufthansa plant dagelijks rond de 1.500 vluchten, de meeste daarvan op de korte en middellange afstand.

De staking van de piloten begint officieel pas om 8 uur ’s morgens en zal nu tot woensdag 24 uur voortgezet worden, aldus de vakbond Vereinigung Cockpit (VC). Ook op vluchten van dochtermaatschappij Germanwings zal gestaakt worden, indien de toestellen ingezet zouden worden voor afgelaste vluchten van Lufthansa.

Het is al de 13e keer dat het werk wordt neergelegd sinds het aanslepende tariefconflict van begin 2014.