Dossier Vluchtelingencrisis

Migranten breken door politiecordon

Aan de Hongaarse-Servische grensovergang Röszke hebben honderden vluchtelingen maandagavond een politieversperring doorbroken om op de snelweg M5 richting Boedapest te stappen. Onder de naar schatting duizend mensen zijn veel gezinnen met kinderen, aldus de Hongaarse media. Ze lijken naar West-Europa te willen.

De politie versperde de snelweg voor het vrachtverkeer en liet de vluchtelingen begaan. Hun tocht ging ook 's avonds nog voort. De vluchtelingen hadden hun registratie in het transitkamp Röszke geweigerd. Ze waren eerder illegaal uit Servië gekomen en hadden daarvoor de weg langs de sporen bij Röszke gekozen, die beide landen verbinden en door de nieuwe Hongaarse grensmuur niet wordt versperd.

Maandag kwamen tegen de late namiddag rond de 2.100 nieuwe vluchtelingen in Hongarije aan. Steeds meer vluchtelingen lijken te weten dat een registratie in Hongarije naar EU-recht betekent dat ze in geen enkel ander EU-land nog een asielaanvraag kunnen indienen. Een heel aantal wandelde maandag onmiddellijk na hun aankomst in Röszke terug naar Servië, toen ze op de Hongaarse politie botsten die hen op de sporen stond op te wachten.