Doden bij gevechten in Zuidoost-Turkije

Bij een aanval op een militair konvooi in het zuidoosten van Turkije en aansluitende gevechten zijn volgens de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK 31 soldaten gedood. Zes andere militairen liepen verwondingen op. Dat meldde het aan de PKK gelinkte persbureau ANF maandag onder aanhaling van de militaire vleugel van de organisatie. Het aantal doden werd van officiële zijde niet bevestigd.

De strijdkrachten hebben enkel toegegeven dat er manschappen gesneuveld zijn. Een veiligheidsbron had het eerder maandag over zestien doden onder de militairen.

Het militaire konvooi was zondag in Daglica aan de Iraakse grens in een hinderlaag gereden waarna zware gevechten tussen PKK-strijders en het leger uitbraken. De luchtmacht voerde zondagnacht nog met F-16-gevechtsvliegtuigen vergeldingsaanvallen uit tegen PKK-stellingen en begon in het district Yüksekova een grootschalige operatie tegen de PKK.

De voorzitter van de extreemrechtse, nationalistische partij MHP, Devlet Bahceli, verweet de regering volgens het persbureau DHA de bijzonderheden over de PKK-aanval geheim te houden en eiste een onmiddellijke toelichting over het aantal slachtoffers.