Dossier Vluchtelingencrisis

Syrische familie herenigd na 1,5 jaar

De vloed van vluchtelingen die aankomen in Duitsland is gigantisch. Dit weekend alleen zijn zo’n twaalfduizend asielzoekers via Oostenrijk in München beland. Van daaruit worden ze verspreid over andere steden. VTM NIEUWS-reporter Romina Van Camp is aan het kijken in het station en in een van de grote opvangcentra in de stad.

Van Camp was erbij toen vanochtend een trein met vluchtelingen een warm welkom kreeg in het station van München. In de trein zat ook de familie van Ali Minjer, een Syrische vluchteling die zelf al vijf maanden in Duitsland verblijft. Zijn familie is vandaag toegekomen in Duitsland, waar hij hen voor het eerst in anderhalf jaar terugziet.

In het opvangkamp is plaats voor drieduizend asielzoekers. Die capaciteit kan bovendien nog uitgebreid worden. Er staan veldbedjes opgesteld en de vluchtelingen krijgen ook kleren en schoenen. De vluchtelingen blijven hier tot ze worden overgebracht naar een definitieve opvangplaats.

In Duitsland zijn er veel gemengde en verdeelde reacties op de massale toestroom van vluchtelingen. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp. “Opvallend is dat binnen de eigen partij van bondskanselier Angela Merkel heel wat kritiek komt. Ze vragen zich af waarom Merkel die vluchtelingen allemaal toelaat.”

“Zelfs de vicepresident van de deelstaat Beieren heeft gezegd dat hij ze niet allemaal kan opvangen. Hij vindt dat elke EU-lidstaat haar verantwoordelijkheid moet opnemen op basis van een verdeelsleutel. In Duitsland passen zo’n sleutel bijvoorbeeld toe over de verschillende deelstaten om de vluchtelingen te verdelen.”