Dossier Vluchtelingencrisis

Britten willen 15.000 Syriërs opvangen

De Britse regering is bereid om 15.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. Tegelijkertijd bereidt Londen ook een uitbreiding van de militaire actie tegen de jihadistische terreurgroep IS voor. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times op zijn website. De Britse eerste minister David Cameron had eerder al aangekondigd extra vluchtelingen uit Syrië op te zullen nemen, maar tot nu toe werd daarbij nog geen concreet cijfer opgegeven.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011, hebben ongeveer 5.000 Syriërs in het Verenigd Koninkrijk recht op asiel gekregen. Maar landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden hebben al veel zwaardere inspanningen geleverd, waardoor Cameron zowel in binnen- als buitenland onder druk was komen staan om meer vluchtelingen op te vangen.

Nog volgens het blad probeert de Britse eerste minister intussen ook volksvertegenwoordigers van de oppositiepartij Labour te overtuigen van de noodzaak van een verdere uitbreiding van de militaire actie in Syrië. Volgende maand zou over dat voorstel worden gestemd.