4 jaar na Fukushima-ramp weer naar huis

Zo’n 7.400 inwoners kunnen terugkeren naar de Japanse stad Naraha. Zaterdag om middernacht is het evacuatiebevel dat er kwam na de kernramp van Fukushima in 2011 opgeheven. Het blijft nu nog afwachten hoeveel mensen effectief zullen terugkeren.

Eerder mochten al inwoners van delen van andere steden in de buurt van Fukushima terugkeren naar hun huizen, maar het is de eerste keer dat een volledig geëvacueerde stad wordt vrijgegeven.

Stralingsniveau

Naraha was de eerste van in totaal zeven gemeenten die na de kernramp volledig geëvacueerd werden. Volgens de regering is de radioactieve straling ruim vier jaar later voldoende verminderd (tot onder 20 millisievert per jaar) om de plaats opnieuw bewoonbaar te verklaren. Milieu-organisaties als Greenpeace zijn het met die conclusie niet helemaal eens en wijzen erop dat het stralingsniveau erg kan variëren op verschillende plaatsen binnen het stadje.

10% van de inwoners

Volgens Japanse media heeft momenteel slechts iets meer dan 10 procent van de ongeveer 2.700 gezinnen van het stadje op 20 kilometer van Fukushima zich aangemeld om zich opnieuw in Naraha te vestigen. Uit een peiling bij voormalige inwoners bleek in oktober vorig jaar dat 22,9 procent had beslist niet terug te keren, 30,5 procent nog geen beslissing had genomen, 9,6 procent bereid was om terug te keren en 36,1 procent een terugkeer overwogen, onder bepaalde voorwaarden.

“Klok tikt opnieuw”

In Naraha is ondertussen een bankkantoor heropend, net als een superette en een restaurant. Ook een spoorlijn werd hersteld. "Onze klok is opnieuw beginnen tikken", zei burgemeester Yukiei Matsumoto tijdens een ceremonie, zo schrijft de New York Times. "De opheffing van het evacuatiebevel is een belangrijke stap, maar vormt slechts een startpunt." De stad heeft volgens hem nog een lang herstel voor de boeg.

De kerncentrale van Fukushima werd op 11 maart 2011 zwaar beschadigd door een aardbeving en tsunami. In drie reactoren deed zich een meltdown voor. Minstens 130.000 mensen omwonenden, binnen een straal van 20 kilometer, kregen het bevel om hun woning te verlaten.