Dossier Vluchtelingencrisis

10.000 vluchtelingen steken grens over

De Hongaarse regering heeft gisterenavond beslist om een honderdtal bussen in te zetten om de duizenden vluchtelingen in het land naar de grens met Oostenrijk te brengen. Duitsland en Oostenrijk hebben zich bereid verklaard de vluchtelingen op te vangen. Daar worden ze met speciale treinen tot in Salzburg gebracht, aan de grens met Duitsland. De Oostenrijkse regering verwacht dat vandaag 10.000 vluchtelingen de grens zullen oversteken.

De afgelopen dagen en weken verzamelden duizenden vluchtelingen zich in Hongarije. Ze wilden de doortocht maken naar Oostenrijk en Duitsland, maar door de chaos aan het internationale treinstation in Boedapest werd het treinverkeer stilgelegd. Honderden vluchtelingen zijn de afgelopen dagen dan maar te voet richting Oostenrijk vertrokken vanuit de Hongaarse hoofdstad.

Honderdtal bussen

Uiteindelijk besliste de Hongaarse regering gisterenavond om een honderdtal bussen in te leggen om de vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. Rond 1u40 vannacht zijn de eerste bussen bij het geïmproviseerde vluchtelingenkamp aan het Keleti-station in Boedapest vertrokken. Ook aan een afrit van de autosnelweg in Zsambek, een dertigtal kilometer ten westen van de hoofdstad werden honderden vluchtelingen opgepikt. Zij waren vanuit Boedapest onderweg naar de Oostenrijkse grens.

Vanochtend kwam de eerste vluchtelingenbus aangekomen aan de grens met Oostenrijk. Daar steken ze te voet de grens met Oostenrijk over, waar ze op applaus onthaald werden. Vandaaruit worden de vluchtelingen met speciaal ingelegde treinen naar Salzburg gebracht, aan de grens met Duitsland.

"Opnieuw 1.000 vluchtelingen te voet onderweg"

“Oostenrijk verwacht dat vandaag en de komende dagen 10.000 vluchtelingen de grens vanuit Hongarije oversteken.” Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. Vanochtend zijn alweer 1.000 vluchtelingen vanuit Boedapest te voet vertrokken richting de grens.

“Op de snelweg van Boedapest naar de grens hebben we heel veel achtergelaten spullen gezien”, zegt Romina Van Camp. “Op de snelweg zijn ze vannacht opgepikt door bussen en naar de grens met Oostenrijk gebracht. Daar verwachten ze vandaag en de komende dagen zeker 10.000 vluchtelingen. Duitsland verwacht dat er zeker 6.000 van hen doorreizen.”

“Intussen zijn er vanuit Boedapest alweer 1.000 vluchtelingen te voet vertrokken naar de grens. Dat komt doordat de Hongaarse regering gezegd heeft dat ze niet opnieuw bussen zal inleggen om de vluchtelingen te vervoeren. Of dat houdbaar is, is echter maar de vraag.”