Ambtenaar in cel na weigeren holebi's

Een Amerikaanse staatsambtenaar, die weigerde een homohuwelijk in te schrijven omwille van haar geloofsovertuiging, is veroordeeld tot een celstraf. Dat deelden de Amerikaanse media mee. Davis blijft in federale hechtenis totdat ze bereid is de wet op het homohuwelijk toe te passen.

Kim Davis werd veroordeeld door het federaal hof van Kentucky, waar ze in het stadje Rowan County koppig had geweigerd de nieuwe wet op het homohuwelijk toe te passen. Dat deed in heel het land de discussie over het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht weer oplaaien en maakte van Davis de heldin van het Amerikaans conservatief denken. Rechter David Bunning zei dat een boete niet voldoende zou zijn voor Davis om haar de wet te laten toepassen op alle huwelijken, zowel die tussen man en vrouw als die tussen homoseksuele partners. Bunning wilde haar provocatie niet naast zich neerleggen, dat zou kunnen leiden tot "neveneffecten". 

De koppigheid van de klerk van Rowan County is slechts een voorbeeld van voor- en tegenstanders van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Verenigde Staten. Davis, een devoot lid van de evangelische kerk, zei dat haar weigering werd ingegeven door een hogere macht: die van God. En die is belangrijker dan die van de rechtbank. "Mijn geweten laat dat niet toe", werd ze geciteerd.

Het hooggerechtshof had in juni de wet aangenomen dat stellen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen in alle 50 Amerikaanse staten. 

Bekijk hier hoe ze koppels weigerde te huwen: