Dossier Vluchtelingencrisis

Migranten weigeren uit trein te komen

De trein met ongeveer vijfhonderd vluchtelingen die donderdag vanuit Boedapest richting grensstad Sopron vertrokken was maar ongeveer 40 kilometer ten westen van de Hongaarse hoofdstad, in het plaatsje Bicske, werd tegengehouden, staat vanochtend nog steeds stil met alle vluchtelingen aan boord. Die weigeren de trein te verlaten en willen via Oostenrijk naar Duitsland.

De politie, tolken en een twintigtal bussen wachtten de vluchtelingen, hoofdzakelijk Syriërs, op om hen naar het opvangkamp van Bicske te brengen.

Verschanst

Vele vluchtelingen moesten gedwongen worden de trein te verlaten. Nadat enkelen zich hadden verzet, werden de asielzoekers teruggedrongen naar het perron. Ondertussen hebben ze zich verschanst in de trein en weigeren ze volgens bepaalde bronnen zelfs eten en drinken tot de trein zijn reis voortzet. Sopron ligt bij de Oostenrijkse grens. Vandaaruit willen de meeste asielzoekers hun reis voortzetten naar Duitsland, waar ze asiel willen aanvragen.

Nog twee treinen

Inmiddels zouden er volgens Trouw-correspondent Runa Hellinga op het station van Bicske nog twee treinen met vluchtelingen bijgekomen zijn. "Behalve de eerste trein, die donderdagochtend al uit Boedapest vertrokken is, is er rond 21.00 uur nog een trein met vluchtelingen bij het station van Bicske aangekomen", klinkt het bij de NOS. "Die tweede trein is een tijdje kwijt geweest, maar die schijnt vanuit Gyö naar Bicske te zijn gereden. Hoeveel mensen daarin zitten, is niet duidelijk." Later zou er ook nog een trein uit Hegyeshalom, aan de grens met Oostenrijk, terug zijn gereden naar Bicske.

Drie treinen

"Dat betekent dat daar nu dus drie treinen met vluchtelingen staan, die bewaakt worden door de Hongaarse politie", zegt Hellinga. Ook van de derde trein is niet duidelijk hoeveel mensen erin zitten.