Dossier Vluchtelingencrisis

Orban: "Migranten zijn Duits probleem"

Het probleem met de opvang van vluchtelingen is "niet Europees, maar Duits". Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban donderdag gezegd in Brussel. "Niemand wil in Hongarije, Slovakije, Estland of Polen blijven. Allen willen ze naar Duitsland. Onze job is gewoon om ze te registreren en wij zullen dat doen", aldus Orban tijdens een persconferentie met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.

Volgens Orban doet Hongarije alleen wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht. Orban ontmoet donderdag ook nog Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk. Die laatste waarschuwde donderdagmorgen nog voor een "scheiding tussen het oosten en het westen van de EU" over de vluchtelingenopvang.

"Sommige lidstaten denken alleen aan het indijken van de vluchtelingenstroom, wat wordt gesymboliseerd door de omstreden afsluiting in Hongarije, terwijl anderen meer solidariteit willen door te verdedigen wat we noemen verplichte quota" over de verdeling van migranten over de 28 EU-landen, aldus Tusk tijdens een toespraak voor de EU-ambassadeurs.

Duitsland spaarde de voorbije dagen de harde woorden niet aan het adres van sommige Oost-Europese landen die vluchtelingen weigeren op te vangen op basis van een verdeelsleutel.