Dossier Vluchtelingencrisis

Foto van Aylan (3) choqueert de wereld

Europa kreeg de voorbije maanden al veel te verwerken rond de asielcrisis, maar de foto van de verdronken Syrische kleuter Aylan (3) uit Kobane, voor de kust van Turkije, zorgt voor een nieuwe schokgolf. Het jongetje kwam om toen hij vanuit Bodrum in Turkije naar het Griekse eiland Kos probeerde te vluchten. Hij was amper drie jaar oud en heeft alleen maar oorlog in zijn land gekend. Ook zijn oudere broer Galip (5) en zijn moeder (27) kwamen bij de oversteek om het leven. Vader Abdullah kon terug naar de kust zwemmen.

Het gezin was onderweg naar Canada, want daar woonde al familie. Maar in juni werd de asielaanvraag van het gezin geweigerd. Ze hebben dan maar de overtocht naar Griekenland gewaagd, met fatale afloop. De boten met vluchtelingen vertrokken in de nacht van dinsdag op woensdag, maar kort na het vertrek zonk één ervan. De Turkse kustwacht moest twaalf lichamen bergen, van wie dus ook de twee kleuters. Op de foto is te zien hoe Aylan, in rood t-shirt en blauwe short, met zijn gezicht inhet zand ligt. Een ander beeld toont een soldaat die het kindje wegdraagt. 

De foto's worden massaal gedeeld op sociale media, mensen betuigen hun medeleven en verdriet met de slachtoffers. Volgens de krant The Guardian vat het beeld de gruwel samen van de menselijke drama’s die zich afspelen aan de grenzen van Europa. "Als deze uitzonderlijk sterke beelden van een Syrisch kind dat aanspoelt op een strand de houding van Europa tegenover vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel? ", vraagt The Independent zich af. De Italiaanse krant La Repubblica heeft het over "de foto die de wereld doet zwijgen" en in Spanje spreekt men over "het symbool van het migratiedrama".

En het drama is nog niet voorbij: woensdag alleen al moesten voor de Libische kust 3.000 migranten worden gered, onder wie honderden vrouwen en kinderen. In de Griekse haven van Piraeus kwamen woensdag 4.500 mensen aan.

Bekijk ook: