Dossier Vluchtelingencrisis

Tsjechische politie markeert vluchtelingen

Tsjechische mensenrechtenactivisten protesteren tegen de werkwijze van de Tsjechische politie om vluchtelingen een nummer op de arm te schrijven. Volgens hen is de praktijk niet volgens de wet. Bovendien doet het tegenstanders denken aan de manier waarop de Nazi’s de gevangenen in de concentratiekampen identificeerden. Volgens de Tsjechische overheid is er niets mis met de techniek en helpt het om families en kinderen bij elkaar te houden. “Nummers op papier worden snel weggegooid”, zeggen ze.

Vluchtelingen die op de trein richting Duitsland zitten, worden in Tsjechië van de trein gehaald en geïdentificeerd door middel van een nummer. Dat nummer wordt door agenten op hun arm geschreven. In tegenstelling tot andere Europese lidstaten, houdt Tsjechië zich eraan om illegale migranten terug te sturen naar het land waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen, zoals is vastgesteld in de Dublinakkoorden.

Volgens de Tsjechische overheid krijgen de vluchtelingen een nummer op hun arm om er voor te zorgen dat kinderen niet kwijtraken. Bovendien raken papieren identiteitsdocumenten vaak kwijt. Volgens Tsjechische juristen en mensenrechtenactivisten “laat geen enkele wet deze gang van zaken toe.”