8 doden bij brand in woningblok in Parijs

Bij een hevige brand in een woningblok in het 18de arrondissement van Parijs zijn woensdagmorgen acht doden gevallen. Bij de slachtoffers zijn twee kinderen. Er raakten ook vier mensen gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wilde zich ter plaatse nog niet uitspreken over de oorzaak, maar het Franse parket lijkt uit te gaan van brandstichting.

De brand brak uit rond 04.30 uur. Het vuur ontstond op de benedenverdieping, en verspreidde zich vervolgens in het trappenhuis van het pand. Meer dan honderd brandweerlui kwamen ter plaatse om het vuur te bedwingen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was er twee uur eerder op hetzelfde adres, in het noorden van Parijs, echter ook al een interventie geweest. Toen was er brand aan een beperkte stapel papier.

Kwaad opzet

"Het is evident dat als er dezelfde nacht twee oproepen zijn, we niet kunnen ontkennen dat er misschien kwaad opzet in het spel is," zei de woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de politie lieten twee mensen het leven nadat ze uit het venster waren gesprongen om aan de vlammen te ontsnappen. Het gaat om de dodelijkste brand sinds 2005 in Parijs. Dat jaar was er een reeks branden in de Franse hoofdstad, met zo'n 50 doden in totaal.

Foto: Jean-Raphaël Bourge